IKAROS deltog på endagskonferensen GAIA

Liksom förra året deltog IKAROS på GAIA konferensen i Göteborg i form av Astrid Lennesten och Erik Thordenberg. GAIA är en konferens för personer som är intresserade av artificiell intelligens och allt som rör data.

GAIA anordnar en endagskonferens för personer som är intresserade av artificiell intelligens och allt som rör data (GAIA Conference). Syftet är att skapa en miljö för lärande, nätverkande och kunskapsdelning mellan individer, organisationer och akademi kring dessa gemensamma intressen. Konferensen fokuserar på tillämpad maskininlärning och verklig datavetenskap. Den introducerar mångsidigt innehåll från entusiastiska domänexperter och täcker vanligtvis vad som händer inom området i Göteborg eftersom talare ofta har lokala kopplingar.

Dagen började med att Olle Häggström, Professor of Mathematical Statistics från Chalmers pratade om att vi får vara försiktiga med hur vi utvecklar AI framåt så att etik och moral finns med när vi i framtiden har superintelligent AI, "AI Alignment and Our Momentous Imperative to Get It Right".

Det var flera större företag inom AI på plats, Apple, Google, Klarna, Spotify och Zenseact. Apple visade hur de utvecklar sina kartor med 3D och deep learning. Google pratade om hur deras research-avdelning undersökt hur man kan dra nytta av allt man modellen hittar under träningen och inte bara det ackumulerade resultatet. Klarna pratade om hur de utvecklat sina rekommendationer i appen, dom hade i början en CSV-fil som rekommendationsalgoritmen använde som träning till att nu ha det automatiserat i appen. Spotify pratade om hur de hanterar A/B-tester i appen och hemsidan samt hur dom under senaste året arbetat med att sprida data drivna beslut inom organisationen. Zenseact pratade om dom jobbar för att framåt kunna ha självkörande bilar.

Carbonfact pratade om att använda machine learning online på väldigt lite data. Kristoffer Carlsson och Fredrik Bagge Carlson från Julia Computing presenterade fördelar med Julia vs Python/R som är det mest använda språken för Data science.

Västtrafik var även där och pratade om hur de använt machine learning för att beräkna hur trångt det kommer vara på en resa med kollektivtrafiken. AstraZeneca pratade om hur de använde NLP för att läsa ut symtom och kunna få dom klassificerade på samma sätt. Exempelvis att må illa kan beskrivas på många olika sätt och då behöver man identifiera alla tillfällen som en patient beskriver att den mår illa.

 

 

Ylva Wikström certifierad Professional Scrum Master I

27 september 2023

Ylva Wikström är numera certifierad Professional Scrum Master (PSM) I (scrum.org). Stort grattis till certifieringen. Ylva har mer än 5 års erfarenhet av rollen som Scrum Master från Volvo Cars, där hon var med i den agila transformation och införandet av SAFe och Scrum. Ylva är en erfaren Business Analyst och är sedan tidigare certifierad inom krav och test och har genom andra kunduppdrag i olika branscher, fått en stor erfarenhet av stora förändringsprojekt.

EB-LOPPET 2023

16 september 2023

IKAROS är stolta över att för femte året i rad sponsra EB-loppet. Så kul att träffa kollegor och familjemedlemmar och samtidigt bidra till forskningen om hudsjukdomen Epidermolysis Bullosa (förkortat EB)..

För oss på IKAROS känns det viktigt och självklart att engagera oss i EB loppet som är ett välgörenhetslopp med syfte att sprida kunskap om EB och samla in pengar till forskningen.

KONFERENSRESA TILL PISA

11 september 2023

Vilken rolig och inspirerande konferensresa vi fick uppleva! Det blev fokus på kompetensutveckling som varvades med team building och roliga aktiviteter. Våra ledord för konferensen var:
⭐️ Kompetensutveckling
⭐️ Nyfikenhet
⭐️ Engagemang & delaktighet
⭐️ Aktiv


Visa fler